Stručnjaci za češće vađenje krajnika

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci za češće vađenje krajnika


Britanski zdravstveni sistem trebao bi se vratiti u 50-e godine 20. stoljeća kad je u pitanju učestalost operacija krajnika, i operisati ih bez obzira na cijenu, objavili su ljekari na temelju istraživanja koje tvrdi da je nakon tonzilektomije upala grla 40 posto rjeđa, javlja Fena.

Istraživanje provedeno na finskim pacijentima s učestalim faringitisom pokazala je da je 5 mjeseci nakon vađenja krajnika njih samo 4 posto otišlo  ljekaru s teškom upalom grla, a među onima koje je operacija tek čekala bilo ih je 43 posto.

Britanski ljekari kažu kako je to novi dokaz da je tonzilektomija, koja je u zadnjih nekoliko decenija postala mnogo rjeđa, učinkovita metoda liječenja i da bi je trebalo češće obavljati.

U 50-ima je u Britaniji svake godine krajnike vadilo oko 200 000 djece i mladih, ali je u sistemu zdravstvenog osiguranja zaključeno da je postupak preskup i prečest. Podaci za 2009. i 2010. pokazuju da je broj operacija na godinu pao ispod 50 000, a pacijenti se najčešće liječe antibioticima.

Novo istraživanje stručnjaka sa univerziteta u Ouluu u Finskoj pratila je 86 pacijenata starijih od 14 godina, s učestalim faringitisom. Njih 46 slučajnim je odabirom poslano na vađenje krajnika, a 40 je stavljeno na listu čekanja.

U narednih 5 mjeseci samo je dvoje pacijenata izvađenih krajnika (4 posto) ponovno otišlo ljekaru zbog teške upale grla, a u grupi pacijenata kojima krajnici nisu izvađeni, takvih je bilo 17 (43 posto).
 
Naučnici su ustvrdili kako je zbog tog smanjenja bilo manje odlazaka ljekaru i manje izostanaka iz škole i s posla, a pacijenti koji su bili na operaciji potvrdili su kako im se kvalitet života popravio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak