Stručnjaci upozoravaju na porast senilnosti i demencije

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju na porast senilnosti i demencije

Međunarodna organizacija za Alzheimerovu bolest (ADI) objavila je podatak koji govori da 44 miliona ljudi u svijetu pati od demencije ili senilnosti. Iz organizacije su upozorili da bi taj broj do 2050. godine mogao dostići 135 miliona, javlja Anadolu Agency. 

U Londonu će sljedeće sedmice biti održan samit o senilnosti. Povodom toga, organizacija je objavila saopćenje u kojem se navodi da velik rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti imaju građani siromašnih zemalja jugoistočne Azije i Afrike. Izvještaj upozorava da isti rizik imaju i građani zemalja sa srednjim prihodima. 

Danas u bogatim zemljama svijeta živi 38 procenata oboljelih od Alzheimera, dok 62 procenta živi u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju. Stručnjaci iz ADI-a upozoravaju kako bi se 2050. godine ta razlika mogla još više produbiti te dostići 71 procenat oboljelih u siromašnim zemljama i zemlljama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak