Stručnjaci: Učinci globalnog zagrijavanja će se pogoršati

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Učinci globalnog zagrijavanja će se pogoršati

Međuvladina grupa o promjenama klime (IPCC) počela je u Stockholmu skup koji bi u petak trebao završiti objavom prvog dijela izvještaja o globalnom zatopljenju za koje je odgovoran čovjek, a očekuje se da će to biti dosad najoštrije upozorenje na uzbunu i poziv vlada na akciju.

Naučnici i predstavnici 195 vlada pripremat će nacrt izvještaja u kojem će pokušati objasniti i zašto je globalno zagrijavanje usporilo u ovom stoljeću unatoč povećanim emisijama takozvanih stakleničkih plinova za koje je odgovoran upravo čovjek svojim aktivnostima, javlja Fena

Stručnjaci će u petak predstaviti sažetak teksta, a ono će biti uputstvo vladama koje su se obvezale do kraja 2015, u Ujedinjenim narodima dogovoriti sporazum o izbjegavanju najtežih učinaka globalnog zatopljenja

Ljudske aktivnosti, prvenstveno korištenje fosilnih goriva, glavni su uzročnik globalnog zagrijavanja od 50-ih godina i to čak do 95 posto, stoji u nacrtu. 

U zadnjem izvještaju iz 2007, tom se uzročniku pripisivala 90-postotna odgovornost za zagrijavanje planeta, odnosno 66 posto u izvještaju iz 2001, prenosi portal Croenergo.eu

"Velika je vjerovatnost da je to uzrok zagrijavanja okeana, topljenja snijega i leda, rasta razine mora i ekstremnih klimatskih promjena", stoji u nacrtu izvještaja u koji je agencija Reuters imala uvid. 

Predviđa se da će se mnogi učinci globalnog zagrijavanja pogoršati ako vlade drastično ne smanje emisije plinova s učinkom staklenika. 

Izvještaj IPCC-a pripremalo je 259 autora iz 39 zemalja, a nakon prvog dijela u petak očekuju se još četiri dijela tokom 2014. 

Vlade u svijetu zadnjih su se godinama trsile pojačati slab svjetski ekonomski rast i stoga su se relativno malo bavile klimatskim promjenama, ističu stručnjaci i podsjećaju da su se članice Ujedinjenih naroda na svjetskom samitu u Kopenhagenu 2009. propustile dogovoriti o sporazumu UN-a o globalnom zatopljenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak