Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'

Omiljena poslastica koju, prema stručnjacima, često konzumiramo na pogrešan način je čokolada. Jedno istraživanje je dokazalo da možda cijeli život jedemo čokoladu na način koji nije ispravan.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 78 ispitanika, većina je izjavila da čokoladu čuva u frižideru prije konzumacije. To je potpuno pogrešno jer je optimalna temperatura za čuvanje čokolade 18 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi, čokolada otkriva svoj pravi i puni okus, piše Klik.hr.

Preporuka stručnjaka je da uzimamo kockice čokolade koje se tope u ustima, te da je nikako ne žvačemo. Kada se čokolada polagano topi u ustima, svi okusni receptori mogu prepoznati note maslaca i pravi okus čokolade. Preporučuje se konzumacija čokolade u jutarnjim satima, između 9 i 11 sati.

Potraga za novcem i pljačkašima i dalje traje: Objavljen identitet uhapšenog Gruzijca

"Čokolada je poslastica s kompleksnim okusom. Ako je konzumiramo ujutro i prije podneva, može čak biti i grickalica koja nam pomaže da nastavimo raditi s puno energije. Na taj način smanjujemo osjećaj gladi do ručka", istaknula je Natali Alibrandi, voditeljica istraživačkog tima koji se bavi hranom i pićem sa sjedištem u Londonu i Nizozemskoj.

Preporuka stručnjaka je da čokoladu konzumiramo u malim količinama kako bismo izbjegli prekomjerno stimulisanje receptora. Također je korisno kombinovati je s drugim namirnicama. Na primjer, mliječna ili bijela čokolada dobro se kombinuju s gorkim namirnicama. Studija objavljena u časopisu The Journal of Nutrition sugeriše da konzumacija čokolade može pomoći u smanjenju razine holesterola.

Ljetna poslastica: Ledene kocke pružaju pravo osvježenje i najbolji spoj kokosa i čokolade

Stručnjaci sa Harvarda ističu da pijenje dvije šoljice tople čokolade tokom dana može održati naš mozak zdravim i poboljšati pamćenje kod starijih osoba. Čokolada potiče protok krvi u određenim dijelovima mozga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak