Strah od debljanja velika je prepreka u prestanku pušenja

Radiosarajevo.ba
Strah od debljanja velika je prepreka u prestanku pušenja

Strah od mogućeg nakupljanja kilograma nakon prestanka pušenja, većinu pušača spriječi u namjeri iako su svjesni svih dobrobiti prestanka, navodi nova studija.

Sasvim je uobičajeno da bivši pušači u prvoj godini mogu nakupiti od 8 do 14 kilograma, smatraju istraživači s Penn State univerziteta medicine, piše Ordinacija.hr.

U svrhu studije, okupljeno je 186 pušača koji su potražili pomoć pri prestanku pušenja, i 102 ispitanika koji to nisu učinili, a pušili su u prosjeku pet cigareta na dan. Od njih se tražilo da ispune upitnik o tome koliko su kilograma dobili nakon prošlog prestanka pušenja i da li se pribojavaju da će se to ponoviti. Svi ispitanici su jednako zabrinuti oko viška kilograma koji prijete, a razlika je  bila u tome jesu li već imali slično iskustvo ili ne.

Od svih okupljenih ispitanika, njih 53 posto se već jednom odreklo cigarete i dobili su nekoliko kilograma. Obeshrabreni tim iskustvom manje je vjerovatno da će potražiti pomoć i odustati od prestanka, rezultati su to studije objavljene u časopisu 'Clinical Practice'.

"Možda ne bismo trebali biti iznenađeni time da oni koji su se jednom opekli ne žele proći kroz isto iako su svjesni dobrobiti koje donosi prestanak pušenja'', kaže Susan Veldheer, menadžerica projekta na Penn State univerzitetu.

Doktori bi trebali pacijente upitati jesu li imali navedenih problema u prošlim pokušajima te im pomoći savjetima i pažnjom, smatraju autori ovog istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak