Stiže nam toplo vrijeme - zaštitite se od trovanja hranom!

Radiosarajevo.ba
Stiže nam toplo vrijeme - zaštitite se od trovanja hranom!


Od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine, u Bosni i Hercegovini su najčešće izolirani uzročnici trovanja hranom bile bakterije Salmonella, Stapylococcus aureus i Escherichia coli, čije je prisustvo utvrđivano u hrani, ali i kod osoblja (kliconoša) koje su u neposrednom kontaktu sa hranom.

Ovi podaci su rezultat detaljne analize izvještaja institucija javnog zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH, te regionalnih i kantonalnih zavoda o registriranim oboljenjima ljudi prouzročenih hranom u tom razdoblju, javlja Fena.

''Pored subjekata u poslovanju sa hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom'', kažu iz Agencije za sugurnost hrane BiH.


Rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, čime se povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane, posebno pogodujuvisoke temperature zraka u proljetnom i ljetnom razdoblju.

Kako biste se zaštitili od bolesti čiji je uzrok/put prenosa hrana kontaminirana bakterijama, potrošačima se preporučuje da se u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju sljedećih pravila:

Održavajte čistoću. Perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tokom same pripreme. Također, perite i dezinficirajte sve površine i pribor koji se koriste tokom pripreme hrane.

Zaštitite kuhinjske površine i hranu od insekata, glodara i drugih životinja. 

Odvojite sirovo od kuhanog (Odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane).

Koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje, prilikom obrade sirove hrane.

Čuvajte hranu u zatvorenim posudama da biste spriječili kontakt između sirove i već pripremljene hrane.


Skuhajte hranu u potpunosti, a posebno temeljito kuhajte meso, perad, jaja i morsku hranu.

Hranu kao što su supe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70º C.

Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama. Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Odmah stavite u frižider svu kuhanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod 5° C. Održavajte kuhanu hranu vrelom (preko 60° C) prije serviranja.


Ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru.

Ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.

Koristite sigurnu vodu i sirove namirnice. Izaberite svježe namirnice, kao i hranu koja je termički obrađena radi sigurnosti, kao što je pasterizovano mlijeko. 

Temeljito operite svježe voće i povrće, naročito ako ih imate namjeru jesti sirovo.

Ne koristite hranu nakon isteka roka trajanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak