Šta trebate jesti kako biste mirno spavali?

Radiosarajevo.ba
Šta trebate jesti kako biste mirno spavali?

Ukoliko imate problema sa spavanjem, niste jedini: ovo je prirodna posljedica modernog načina života.

Stres, posao i način života određuju naš tempo spavanja ili nespavanja, ali i prehrana ima svoj veliki udio u tome, piše Gloria.hr.

Donosimo vam popis namirnica kojih biste se trebali držati ukoliko želite utonuti u duboki san koji će vas odmoriti, a ne dodatno umoriti.

Trešnje

Sezona trešanja samo što nije krenula i tada one mogu biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv insomnije. Trešnja je jedna od rijetkih namirnica koja u sebi sadrži melatonin – materiju koja pomaže održavati vaš bioritam urednim i tačnim.

Mlijeko

Mislite li kako šoljica toplog mlijeka prije spavanja funkcionira samo za djecu, varate se. Mlijeko sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan koja izgrađuje serotonin, poznatiji kao hormon sreće. To dvoje u kombinaciji vam pomažu da lakše i prije zaspite.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice smiruju nervni sistem, potiču spavanje, ali vam pomažu i s pamćenjem i jasnim razmišljanjem. Heljda, proso, quinoa, zob, amarant i kukuruz neke su od namirnica koje je dobro konzumirati.

Banane

Banane su odličan izbor pred spavanje jer sadrže magnezij koji opušta mišiće i pomaže vam da prije zaspite. Hranljive banane imaju efekat sredstva za spavanje jer potiču mozak na izlučivanje melatonina i serotonina koji vam pomažu da brže zaspite.

Puretina

Baš poput mlijeka, i puretina sadrži triptofan. Ukoliko vam je potrebno manje te esencijalne aminokiseline koja se dobiva isključivo putem prehrane, popijte šoljicu mlijeka, ukoliko vam je potrebno više – pojedite komadić puretine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak