Šta sve ima u Titovom sefu?

Radiosarajevo.ba
Šta sve ima u Titovom sefu?

Sef u kom je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo stvari nakon smrti Josipa Broza otvoren je prije nekoliko mjeseci, a uskoro će se znati šta se u njemu nalazi.

Na sve češće prozivke u medijima da Komisija i poslije 33 godine od Titove smrti, krije tajnu sefa , Oliver Antić, šef tročlane komisije Predsjedništva Srbije koja je otvarala sef, kaže da “nema nikakve misterije i da se čeka nalaz ovlaštenog sudskog veštaka”.

Antić dodaje da je u medijima bilo mnogo neistina, i da je, između ostalog, i sam naziv “Titov sef” netačan, piše Telegraf.rs.

"On se zvanično zove 'depozit 555 Predsedništva SFRJ'. Ne mogu da otkrijem šta je u njemu, mogu samo da kažem da ima dosta starina", objašnjava Antić.

Pošto je Komisija koju je imenovao predsjednik Tomislav Nikolić, kao pravni nasljednik Predsjeništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski vještak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.

Titova unuka Svetlana, koja živi u Sarajevu, nedavno je najavila da će tužiti predsjednika Srbije Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nasljednici i sud još nisu obaviješteni šta je nađeno u sefu u Narodnoj banci Srbije.

Ono za šta se utvrdi da je Titova privatna imovina slit će se u ostavinsku masu.

Zasada je samo potvrđeno da je u sefu nađena vrijedna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvijezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji.

Prema riječima maršalove udovice Jovanke Broz, u sefu bi mogli biti i njegovi autorski honorari, nekoliko posljednjih plata, razni tekstovi i dokumenti, a ona veruje da je veliki dio Titovih i njenih dragocijenosti pokraden.

Ostavinska rasprava Titovih nasljednika započela je, na zahtjev sina Žarka, 14. decembra 1983, a rješenje o podjeli imovine, koje je Jovanka osporila, donijeto je šest godina kasnije.

Kao nasljednici pojavili su se udovica Jovanka, sin Miša, i djeca pokojnog Žarka – Joška, Zlatica i Svetlana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak