Šta se desi kada udarite u zid sa 190 km/h

Radiosarajevo.ba
Šta se desi kada udarite u zid sa 190 km/h

EuroNCAP provodi testiranja gotovo svih današnjih automobila i dodijeljuje im zvjezdice sigurnosti. Međutim, ta testiranja se odnose na przine od 60-ak kilometara na sat, a novinare britanske automobilističke emisije Fifth Gear zanimali su rezultati pri mnogo većim brzinama.

Konkretno - htjeli su da vide šta se dešava sa porodičnim automobilom kada se zabije u zid pri 190 kilometara na sat (120 milja na sat), brzini koju postiže većina  današnjih porodičnih automobila.

U testiranju je korišten Ford Focus prve generacije, koji je katapultiran u zid brzinom od 193 kilometara na sat, a u dodiru sa zidom došao je do nule za svega 60 milisekundi. Putnici koji bi se u takvoj situaciji našli u automobilu doživjeli bi negativno ubrzanje od čak 400 g. Ne treba ni spominjati šta je ostalo od automobila.

Budući da su očekivali potpuno uništenje automobila, organizatori nisu koristili prave lutke za testiranje (budući da su veoma skupe) te su koristili najobičnije lutke iz izloga.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak