Šta raditi kada pekari varaju na gramaži

Radiosarajevo.ba
Šta raditi kada pekari varaju na gramaži

Većina pekara zakida na težini kruha, mišljenja su građani Mostara, koji su ogorčeni klasičnom prevarom pekara jer uglavnom prodaju štruce lakše od deklarirane težine, pišeradisjki portal Studio 88.

„Kupim kruh u pekari u Mostaru 80 feninga, izvagam 260 grama. Danas kupim 3 kruha koji bi trebali biti teški svaki po 350 grama. Znači dnevno mi pekar zavrne 3 x 90 grama, taman jedan kruh po njihovoj gramaži ili ti ga 80 feninga. Eto ispadne mjesečno nas pekara zavrne 24 KM po familiji. Nadam se da ćete poduzeti nešto po ovom pitanju, računajte vi koliko ima familija u Mostaru i pomnožite sa 24 KM", javlja jedan slušatelj mostarskog radija. 

Tragom informacije, novinari su kontaktirali inspekciju grada Mostara, a tim povodom šef gradske inspekcije Hilmo Đidelija :

"Uradili smo inspekcijsku kontrolu u spomenutoj pekari sistemom uzorkovanja više artikala i kontrolom je utvrđeno da nema odstupanja od deklarirane težine, čak su pojedini artikli teži od deklarirane težine 5 do 10%. Što se tiče informacije da se radi o kruhu od 350 g i 80 feninga moram kazati da po cjenovniku i normativu pekare stoji da je riječ o kruhu od 300 g, a ne od 350 g., i on košta 80 feninga. Dakle, ova pekara i nema kruh od 350 g. Pozivam građane da, ukoliko posumnjaju u gramažu kruha, traže od pekara da im na licu mjesta izvagaju kruh, ili da obavezno traže račun i da taj artikl donesu inspekciji kako bi inspekcija mogla reagirati, jer nama treba dokaz“.

Inspekcija: Sve je u redu

Đidelija ističe da je inspekcija radila kontrolu i u ostalih nekoliko pekara po gradu i do sada nisu utvrdili nepravilnosti smanjenja gramaže kruha i ostalih peciva.

"Odstupanja mogu biti u dozvoljenim granicama, npr., kruh od 300 g smije prilikom vaganja imati 295g ali ne može 260 nikako", ističe Đidelija.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura iz Mostara Marin Bago kaže kako je potrošač odmah trebao upozoriti trgovca na propust i dati do znanja da ima potrošačka prava.

"Poražavajuća je činjenica da je ovakvo ponašanje trgovaca moguće isključivo zahvaljujući pasivnom ponašanju samih potrošača. Vaš slušatelj je napravio dobar potez iznoseći ovaj slučaj u javnost, ali u svakom slučaju je trebao odmah upozoriti trgovca na prospust koji je uočio. Svaki ozbiljan trgovac zna da se radi o ozbiljnom prekršaju i da su kazne u tom slučaju dosta visoke. Ukoliko trgovac ne uvaži prigovor, potrošač bi trebao kontaktirati nadležnu inspekciju i zatražiti inspekcijski nadzor pomenute trgovine ili se obratiti nekom od nevladinih udruženja koja se bave potrošačkom problematikom. Naravno, uvijek treba zatražiti fisklani račun za kupljeni proizvod, jer to je ne samo potrošačko pravo nego i obveza“, ističe Bago.

Ombudsman: Dosta primjedbi na gramažu kruha

Iz institucije ombudsmena za zaštitu potrošača BiH ističu da imaju primjedbi potrošača na rad pekara.

"Imamo dosta primjedbi potrošača upravo na gramažu kruha i u pekarama i u trgovinama. Po zakonu težina proizvoda mora odgovarati deklaraciji proizvoda. Ukoliko potrošač posumnja da se radi o smanjenoj gramaži svakako treba intervenirati i zatražiti provjeru jer se zaista dešava da je manja gramaža a to naravno značajno utječe na budžet građana“, kazala je za Studio88 pomoćnica Ombudsmana Mediha Bakalović.

Šta kažu građani? Mahom odgovaraju da su odavno primjetili kako je kruh "lakši" nego što bi trebao biti ali smatraju da se radi o 'sitnoj' prevari da bi reagirali a i nemaju običaj vagati kruh. Također, ne vjeruju u rad inspekcije jer je, kako kažu, potkupljiva. Bilo bi, kažu sugrađani, zanimljivo obaviti kontrolu pekara nakon kontrole inspekcije.

Novinari izvagali i...

Nakon svega, novinari su sami odlučili da provjere gramažu kruha. Od pet kupljenih i izvaganih proizvoda dva su težila više no što je to bilo deklarirano, a 3 manje. No, ni jedan nije težio onoliko koliko piše na deklaraciji.

Prvokupljeni kruh po deklaraciji je trebao težiti 300 grama, a težio je 286 grama. U drugoj je pekari, kruh od 300 grama težio 288 grama. U trećoj pekari kruh od 500 grama težio je 501 gram a u četvrtoj pekari također kruh od 500 grama na mjerenju je imao 10 grama više, dakle 510 grama. U petoj pekari kruh koji treba težiti 700 grama mjerenjem je 25 grama bio lakši, tj. Iznosio je 675 grama, uvjerile su se kolege iz Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak