Šta kažete na baklavu sa višnjama?

Radiosarajevo.ba
Šta kažete na baklavu sa višnjama?


Postoje razne varijante baklave, a ovaj vam put donosimo recept za onu sa višnjama koja zbog svoje kiselosti osvježava i čini se idealnom poslasticom za malo toplije dane, kao i za one koji baš i ne vole preslatke kolače.

Sastojci

Fil

2 jaja
1 i po šolja šećera
pola šoljice ulja
1 čaša kiselog mlijeka
1 kesica praška za pecivo

Suha mješavina

150 gr oraha
50 gr suhog grožđa
cimeta
oko 400 gr višanja
1/2 kg kora za pitu

Sirup za preliv:

200 gr šećera
4 dl vode
1 limun
kesica vanilin šećera

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, pecivo i kiselo mlijeko. Sitno isjeckati orahe, dodati suho grožđe i cimet.

Na podmazan pleh staviti dvije kore (svaku poprskati sa malo ulja), premazati filom, poredati višnje i posuti gore pripremljenom mješavinom. Tako nastaviti dok se ne potroše sve kore, piše Coolinarika.

Složenu baklavu isjeći na rombove, premazati ostatkom fila i peći oko 40 min. na 200 stepeni, odnosno dok ne porumeni.

Skuhati sirup oko 20 minuta i njime preliti prohlađenu baklavu.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak