Srbija: Od 203 ispitane djevojke, 105 ima promjene na grliću maternice

Radiosarajevo.ba
Srbija: Od 203 ispitane djevojke, 105 ima promjene na grliću maternice

U Kruševcu (Srbija) registrovana je 61 adolescentska trudnoća, što je dvostruko više nego prošle godine, javlja Alo.rs.

Mladi ne koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a veliki broj djevojčica već ima promjene na grliću materice, kazala je Olivera Raičević, ginekologinja u Dispanzeru za žene i savjetovalištu za mlade.

Prema posljednjim podacima, mladi u spolne odnose stupaju oko 16. godine. Prilikom pregleda utvrđeno je da je od 203 adolescentkinje, 105 njih imalo promjene na grliću materice. Riječ je o djevojkama koje imaju manje od 24 godine.

''To su promene koje su patološke i koje ukazuju da je dete imalo kontakt sa HPV virusom koji je u 98 odsto slučajeva razlog za nastanak raka grlića materice'', rekla je Raičević Tanjugu i dodala da je najmlađa pacijentkinja sa promjenama na grliću imala samo 14 godina.

''Imamo potpuno isti izbor sredstava za zaštitu od polnih bolesti kao svuda u svetu, ali problem je što naša deca iz nekog razloga nisu raspoložena za korištenje kondoma'', dodala je Raičević, ističući da savjetovalište za mlade u Kruševcu godinama radi na edukaciji o zaštiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak