Srbija: Ima li u Herbalifeu GMO sastojaka?

Radiosarajevo.ba
Srbija: Ima li u Herbalifeu GMO sastojaka?

Tri proizvoda kompanije Herbalife nisu imala ispravnu deklaraciju, utvrđeno je na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Analiza je rađena u februaru 2011, a tri dijetetska proizvoda nisu ispunjavala uslov u pogledu deklarisanja propisan Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, prenosi srbijanski Kurir.

Ovom magazinu direktor Herbalifea za Srbiju nije želio dati komentar na navode, rekavši da analize njihovih proizvoda radi Gradski zavod za zaštitu zdravlja Beograd.

Međutim, iz Gradskog zavoda su mogli potvrditi da samo rade rutinske kontrole Herbalifeovih proizvoda na prisustvo zagađivača, a da se prisustvo genetski modifikovanih organizama nije se nikada kontrolisalo.

Sve je počelo kada je Kurir objavio tekst da proizvodi Herbalife, koji na cjelokupnoj teritoriji bivše Jugoslavije važe kao "zdrava hrana" i prodaju se putem svojevrsne "društvene mreže", u stvari sadrže GMO sastojke. I u drugim medijima može se pročitati kako Herbalife sadrži GMO soju.

Očito je da na tržištu postoji zabuna u vezi sa Herbalifeovim proizvodima, s obzirom da oni koji su proizvedeni u Americi sadrže GMO soju, dok preparati proizvedeni u Evropi to ne bi smjeli. 

Pitanje je iz koje države ovi proizvodi stižu na tržište naše regije.

"Tačno je da Herbalajf u Americi prodaje GM proizvode, ali njih nema na evropskom tržištu. Proizvodi za Evropu, pa i Srbiju, prave se u „Herbalajfovoj“ fabrici u Rimu, i oni ne sadrže GMO jer je to u Italiji zabranjeno - objasnio je za Kurir jedan od distributera ovih suplemenata.

Herbalife je inače poznat i po tome što je do savršenstva razradio sistem prodaje putem zastupnika, među kojima su građani svih profesija, ali i znatan broj ljekara. Ovi proizvodi prodaju se putem interneta, a mnogi od distributera razvili su svoje društvene mreže korisnika koji tako razmjenjuju svoje iskustva. Herbalife sponzorira mnoge sportaše, među kojima su plivačica Tania Cagnotto, fudbalski timovi LA Galaxy i FC Barcelona, kao i igrač Barcelone Lionel Messi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak