Sophie Lancaster: Danas bi bila živa da nije bila drugačija

Radiosarajevo.ba
Sophie Lancaster: Danas bi bila živa da nije bila drugačija

Na današnji dan prije šest godina ubijena je Sophie Lancaster, a njen momak Robert Maltby teško povrijeđen, kada ih je napala grupa mladića dok su hodali parkom Stubbylee u Lancashireu.

Od posljedica udaraca u glavu pala je u komu i nikad nije povratila svijest, Umrla je nakon 13 dana u bolnici. Policija je izjavila je napad „isprovocirao“ goth izgled ovog para i to što su članovi te subkulture.

Pet muškaraca tinejdžera uhapšeno je i optuženo za ubistvo. Dvojica njih su osuđeni za ubistvo i dobili su doživotni zatvor. Ostala trojica su osuđeni i zatvoreni za nanošenje teških tjelesnih povreda.

U Sophieino ime osnovan je fond, a više događaja je organizovano u njenu čast.

U članku iz februara 2008. godine The Observer je pisao da je ovaj slučaj bio jedan od „nepromišljenih nasilnih napada na punk, goth i metal subkulture“. „On je doveo do online peticije usmjerene ka premijeru, da se definicija zločina iz mržnje proširi i na nasilje počinjeno protiv osobe ili više njih, na osnovu njihovog izgleda ili subkulture kojoj pripadaju“, piše The Observer.

Tvorac peticije Ade Varney izjavio je da gotičari trpe verbalne napade svaki dan i to ne samo od mladih. „Sophieina smrt je dovela do toga da neki tinejdžeri, naročito djevojke, moraju voditi računa kako su obučeni dok prolaze kroz određene dijelove gradova“, rekao je Varney.

Sophie bi danas navršila 27 godina starosti.  Bila je vesela, dobra i puna ljubavi i trebala je diplomirati engleski jezik. Ubijena je zato što je drugačija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak