Snimljen mozak tokom orgazma

Radiosarajevo.ba
Snimljen mozak tokom orgazma

Naučnici su putem skenera uspjeli po prvi put napraviti 'video' koji objašnjava šta se u mozgu dešava rokom ženskog orgazma, prenosi Guardian.co.uk.

Kako bi napravili ovu animaciju, istraživači su pratili mozak žene koja je ležala u kapsuli za magnetnu rezonancu i postigla orgazam stimulirajući samu sebe. Ovo istraživanje će pomoći naučnicima da shvatge kako mozak obavlja simfoniju aktivnosti koje dovodi do orgazma u žena, prenosi Guardian.

Profesor Barry Komisaruk, psiholog sa univerziteta Rutgers u New Jerseyu kaže kako će ova saznanja pomoći muškarcima i ženama koji ne mogu dostići seksualni klimaks.

Nivo kisika u krvi odražava aktivnosti u različitim regijama u mozgu, a spektar boja se proteže od tamno crvene (najniži nivo) do žute/bijelo (najviši).

Petominutna animacija nastala je spajanjem slika koje su pravljene svake dvije sekunde toko 12 minuta.

"Ako dostizanje orgazma posmatramo kao način proizvodnje užitka, onda možemo naučiti kako aktivirati one regije mozga koje su zadužene za zadovoljstvo, a to moglo imati šire aplikacije", tvrdi profesor Komisaruk.

Video pogledajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak