Složenac od mljevene puretine, tikvica i sira
Ponestaje vam ideja za kuhanje i to vam pada teže nego li samo kuhanje. Evo jednog prijedloga za vikend ručak.
Složenac od puretine (može doći u obzir i drugo meso) tikvica i sira je ukusan i zdrav obrok.
Potrebno je:
400 gr mljevene puretine
2 zelene tikvice
bosiljak, mladi luk i pola male kašike majčine dušice,
bijeli luk u prahu ili sitno sjeckani
topljivi sir
pola šoljice parmezana
so, svježe mljeveni biber
Priprema:
Ugrijte rernu na 180°C. Namastite lim za pečenje ili vatrostalnu posudu. Na malo ulja prepržite meso dok ne dobije boju i ostavite sa strane. Nasjeckajte tikvice.
Operite bosiljak i sitno ga nasjeckajte. Nakon toga nasjeckajte mladi luk. Pomiješajte bosiljak, mladi luk, majčinu dušicu, bijeli luk i oba sira, a ostavite pola šoljice za poslije.
Dodajte meso pa začinite solju i biberom. Stavite u posudu za pečenje, prekrijte tikvicama i pecite 25-30 minuta. Pospite ostatkom sira i pecite još desetak minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.