Skromni papa odbio preći u veliki papinski apartman

Radiosarajevo.ba
Skromni papa odbio preći u veliki papinski apartman


Nedavno izabrani vrhovni rimokatolički poglavar, papa Franjo, ostat će u Domu sv. Marte u Vatikanu, gdje je s ostalim kardinalima bio smješten u doba konklava, jer više voli biti u društvu kolega nego u samoći velikog papinskog apartmana, saopštio je glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, javlja Hina.

13 zanimljivih činjenica o papi Franji I

Ovaj potez novog pape ide u prilog pričama o njegovoj skromnosti i jednostavnosti, a u skladu je i sa odabirom imena sveca koji se odrekao bogatstva i odabrao siromaštvo.

Papinski apartman bio je spreman za novog papu nakon manjih preinaka poslije odlaska Benedikta XVI., no papa Franjo ostaje u Domu sv. Marte, rekao je Lombardi novinarima.

Dom sv. Marte s oko 120 soba predviđen je za smještaj kardinala u konklavama.

Papa je jedino pristao preseliti se iz manje sobe u kojoj je spavao na početku konklava u trosobni apartman koji su mu odabrali nakon što je izabran za papu. U tim prostorijama može primati posjete predviđene u sklopu službe, objasnio je Lombardi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak