Sjeći luk, a ne zaplakati

Radiosarajevo.ba
Sjeći luk, a ne zaplakati

Prilično se dobro snalazite u kuhinji, a naslušali ste se i silnih kulinarskih savjeta koji vam olakšavaju čitav proces pripremanja hrane, ali neke sitnice vas jednostavno i dalje nerviraju. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta koji će vam sačuvati živce.

Kako izbjeći lijepljenje tjestenine

Veoma je važno da je posuda za kuhanje dovoljno velika i da se tjestenina kuha u dosta slane vode. Bitno je da se ne prekuha te se držite vremena kuhanja naznačenog na ambalaži. Nakon kuhanja nemojte ispirati tjesteninu, a tek kada je skuhana dodajte kašičicu ulja (najbolje maslinovog).

Kako začine održati svježim

Osušeni definitivno nije ni blizu svježeg. Zbog toga, da bi začinsko bilje što duže održali svježim - treba ga tretirati kao i ubrano cvijeće. Potkrešite stabljike, zaronite ih u čašu u centimetar-dva vode, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider (sa izuzetkom bosiljka, koji se čuva na sobnoj temperaturi, ali dalje od izvora toplote). Vodu mijenjajte svakih dan ili dva.

Soda bikarbona umjesto praška za pecivo?

I soda i prašak pomoći će vam da se hrana koju pečete podigne. Iako prašak za pecivo sadrži i sodu bikarbonu, to su ipak dva potpuno različita proizvoda. Soda može da bude gorka, osim ako je u kombinaciji sa nekim kiselim sastojkom. Prašak za pecivo može zamijeniti sodu bikarbonu, ali to može i promijeniti ukus proizvoda. S druge strane, soda bikarbona ne može zamijeniti prašak.

Je vino li pokvareno?

Ukoliko je miris vina kiselkast ili vuče na plijesan, ono više nije dobro. Također, ako vino (i bijelo i crno) potamni - odmah ga bacite, budući da više nije upotrebljivo.

Oštriji nož - manje suza

Luk, prilikom sječenja, nadražuje oči, jer se oštećuju ćelije biljke i dolazi do hemijske reakcije koja stvara kisele gasove. Oštri nož manje će oštetiti ćelije te ćete manje i plakati.

Pored toga, luk prije sječenja možete i da zamrznete u zamrzivaču ili da u blizinu stavite upaljenu svijeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak