Sjećate li se bebe sa umjetnom pužnicom?

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se bebe sa umjetnom pužnicom?

Sjećate li se bebe Jonathana, kojem je u uzrastu od 8 mjeseci ugrađena umjetna pužnica, tj. kohlearni implantat. Video koji je tada snimljen, a bilo je to u aprilu 2008., za samo nekoliko dana osvojio je internet. Milioni gledalaca širom svijeta bili su dirnuti osmijehom djeteta koji je prvi put čulo glas svoje majke.

 

NBC je pratio je rast malog Jonathana koji danas ima 5 godina, ide u vrtić i polako, ali uspješno savladava govor. "Naravno, radi se o umjetnom sluhu, ali naš sin sada može čuti i razumjeti ono što govorimo", rekla je njegova majka za NBC, prenosi Huffington Post

"On je pravi šarmer" kaže otac. "Kada smo supruga i ja došli u vrtić, vidjeli smo ga kako juri curice" Zdravstveni problemi malog Jonathana započeli su za Božić 2007, kada se razbolio i dijagnosticiran mu je bakterijski meningitis, koji je inficirao moždanu opnu i mogao rezultirati smrću. Srećom, četveromjesečna beba je preživjela, ali kao posljedica ostala je cerebralna paraliza i potpuna gluhoća.

S obzirom na meningitis, operacija sluha je bila rizična.

“Imali smo samo dvije sedmice da odlučimo hoćemo li našeg sina podvrgnuti ugradnji umjetne pužnice. Zbog meningitisa se pužnica stvrdnjavala i da se tada nismo odlučili za operaciju, uskoro bi došlo do okoštavanja i zahvat bi bio nemoguć", priča dječakov otac.

Kohlearni implantat djeluje na bubnu opnu. On ne omogućava čujnost u nivou osobe koja čuje bez problema, ali značajno poboljšava slušanje. "Moram reći da zvuči kao robot, ali ne i monotono", rekao je za NBC Dr. Jerry Lin, dječiji otorinolaringolog iz Dječije bolnice Texas. "Slušalac može detektirati promjene u intonaciji, ali zvuk je elektronski".

Neke gluhe osobe u Americi smatraju da je umjetna pužnica nepotrebna, te prednost daju jeziku gluhih, prenosi Huffington post. Ali Jonathanovi roditelji, Brigette i Mark Breaux kažu da, nakon mnogo molitvi, odlučili da pokušaju.  Danas, nakon četiri godine, dječak raste razvija jući svoj vokabular i dikciju, uz govorenje i pjevanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak