Sedam gay vladika u Saboru Srpske pravoslavne crkve

Radiosarajevo.ba
Sedam gay vladika u Saboru Srpske pravoslavne crkve

U Saboru Srpske pravoslavne crkve ima sedam vladika homoseksualaca, čija je orjentacija ostalim vladikama poznata, piše Blic.rs. 

Za još trojicu se sumnja, ali to niko ne bi potvrdio. Za razliku od uvriježenog stava o gayevima da su moderni, širokih pogleda, vladike gayevi u SPC su ekstremni desničari ili strogi tradicionalisti.

Ko su ove vladike? Da li nastupaju kao lobi ili su sredstvo u rukama drugih? Kakvi su prema svom sveštenstvu? Da li ih je ikada neki od vladika prozvao ili ucjenjivao zbog seksualne orjentacije, ali i da li su oni ijednom pokušali da se ublaži stav Crkve o homoseksualnosti?

Crkva čiji su javni stavovi o homoseksualnosti odavno prekoračili kritiku i prešli u otvoreno vrijeđanje građana drugačije seksualne orjentacija, nikada unutar sebe nije pokrenula pitanje homoseksualnosti. Za osudu je činjenica da nisu to uradili ni po pitanju pedofilije.

Međutim, kada je riječ o Crkvi, bitno je istaći i da nikada nije sama pokrenula pitanje, niti se bavila činjenicom da su se oni koji su se zavjetovali Hristu primajući monaški čin, odrekli tjelesnih užitaka bez obzira na to o kom je polu riječ, piše Blic.rs.

Najveći broj od njih sedam je iz domaćih eparhija. Osim vladike vranjskog Pahomija, koji je i procesuiran zbog pedofilije i čiji je predmet zastario, postoje još dvojica vladika za čija se orjentacija prešutno zna. Pored vladike Kačavende, preko Drine je još jedan episkop sa istim opredeljenjem. U eparhijama koje su EU je jedan vladika sklon homoseksualnosti, dok jedan vodi eparhiju u jednoj od bratskih pravoslavnih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak