Šči - juha koja grije i daje energiju

Radiosarajevo.ba
Šči - juha koja grije i daje energiju

Tokom hladnih zimskih dana i boravka na snijegu, i djeci i odralima potrebansu potrebni topli i hranjivi obroci. Zbog toga, prije nego odete uživati u snježnim radostima nije loše dan započeti toplom ruskom juhom - šči.

Šči je ruska juha od kupusa. Nastala je prije više od hiljadu godina, ali se recept mijenjao tokom historije. To je bila hrana i bogatih i siromašnih i jedno je od najpoznatijih ruskih jela. Danas se jede i u drugim zemljama istočne Evrope.

Rimski veleposlanik u Moskvi u 17. stoljeću, napisao je: "Ako oni žele prirediti raskošni blagdan, ovdje naprave juhu od nekoliko lišća zelja. Ako to jelo ne ispadne baš po njihovom ukusu, zaliju ga sa puno kiselog mlijeka".

Postoje mnoge varijacije ove juhe. Već u 19. stoljeću jedna ruska kuharica nudil je 115 različitih recepata za nju. Tu je i čuvena Tolstojeva izjava: "Šči i kaša, hrana naša". 

Šči

Sastojci: Za temeljac: 500 g janjećeg flama, teleće kosti, 1 mrkva, 1 korijen celera, 1 korijen peršuna, so, začin od povrća; Za juhu: 100 g crvenog luka, 150 g mrkve, 2 kašike ulja, 300 g narezanog kiselog zelja, 200 g pasiranog paradajza, 500 g krompira, 1 kašika sjeckanog peršuna

Priprema:
U hladnu vodu stavite da se kuhaju meso, kosti, korjenasto povrće i luk. Dodajte začin od povrća i so te kuhajte 2 sata da dobijete temeljac. Meso i povrće izvadite, a temeljac koristite za podlijevanje. Zatim na ulju popecite nasjeckan crveni luk, dodajte ribanu mrkvu i sve lagano pirjajte podlijevajući temeljcem. Nakon što povrće omekša dodajte kiselo zelje, podlijte i nastavite kuhati. Dodajte paradajz, peršun i prethodno skuhani krompir. Po želji još malo začinite. Ponovno zalijte temeljcem, dodajte izvađeno meso koje ste usitnili na kockice i sve zajedno prokuhajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak