Savršen cvijet koji ne zahtjeva brigu: Dobro podnosi sunce i sušu, a cvjeta bez prestanka

0
Radiosarajevo.ba
Savršen cvijet koji ne zahtjeva brigu: Dobro podnosi sunce i sušu, a cvjeta bez prestanka

Mnogi za krajeve vrtova biraju ukrasne grmove, a jedan od najljepših svakako je onaj mnogima nepoznate biljke imena pomoćnica ili crna pomoćnica. Riječ je o uspravnom sivkasto-zelenom grmu srednje visine.

U područjima blage klime je zimzelen, dok mu u područjima s hladnijom klimom listovi otpadaju.

Izmjenični listovi ove biljke svijetlozelene su boje, cjeloviti, kopljastog ili jajasto-kopljastog oblika, suženi u peteljku. Cvjetova ima dva do pet zajedno, srcolikog su oblika, tamnoljubičasto plave boje sa žutom sredinom što ih čini vrlo atraktivnim ukrasom u vrtu.

Zatvoren jedan smjer na autoputu A1

Ako biljka živi na dovoljno toplu mjestu, može cvjetati tokom cijele godine. Plod je boba koja je otrovna pa ako imate malu djecu i kućne ljubimce budite na dodatnom oprezu.

Na prirodnim lokalitetima raste na rubovima šuma u Južnoj Americi: Argentini, Brazilu, Boliviji i Paragvaju. Ovaj vitak i visok grm vrlo brzo raste, poput neke penjačice. Vrsta je posebno otporna na sušu ali i osjetljiva na mraz pa ju treba zaštititi.

U vrijeme rasta (proljeće) potrebno je dodavati hranjiva organska gnojiva za bolji rast biljke.

Genijalno: Ovo cvijeće je simbol ljeta, a znate li da uz ovaj trik latice mogu mijenjati boju

Presađivanje treba obaviti u proljeće. Orezivati ju treba samo toliko da se zadrži kompaktnost oblika grma.

Napomena: u hladnijim područjima smrzava do razine zemlje, ali opet potjera u proljeće. No, nakon izrazito hladnih zima teško se oporavlja. Ako se uzgaja u teglicama, pomoćnica toplije razdoblje godine mora obvezno provesti vani. Prezimiti mora na svijetlom i hladnom mjestu na temperaturi od oko 5 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak