Saudijska policija uhapsila Kuvajćanku za volanom

Radiosarajevo.ba
Saudijska policija uhapsila Kuvajćanku za volanom

Saudijska policija uhapsila je državljanku Kuvajta koja je u automobilu vozila oca u bolnicu, piše kuvajtski dnevnik Kuwait Times, prenosi Srna.

Žene u Kuvajtu mogu upravljati vozilima i uživaju više prava nego žene u Saudijskoj Arabiji, kojima nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, da imaju bankovni račun ili da rade bez dozvole muškaraca.

List piše da je žena upravljala automobilom u oblasti u neposrednoj blizini granice i da je njen otac bio na suvozačevom sjedištu kada ih je zaustavila policija, u blizini hotela u kojem su odsjeli.

Žena je rekla da je njen otac obolio od dijabetesa i da nije mogao da vozi, te da je morao hitno u bolnicu. Ona se nalazi u zatvoru, gdje čeka dalji tok istrage.

List ne navodi da li je ona upravljala vozilom u znak protesta zbog zabrane ženama da voze u Saudijskoj Arabiji.

Prije sedam dana Saudijke su održale protest protiv zabrane vožnje automobila tako što su na internetu objavljivale snimke dok upravljaju vozilima. Policija je tokom protesta zaustavila i kaznila najmanje 16 žena koje su upravljale automobilima, piše Kuwait Times.

Prema pisanju ovog lista, sve više muškaraca u Saudijskoj Arabiji rizikuje svoje poslove, pa i hapšenje, pomaganjem žena u njihovim naporima da zadobiju pravo da voze automobil.

Žene u Saudijskoj Arabiji pravo glasa su dobile tek prije dvije godine, a prvi put će ga imati priliku iskoristiti tek na lokalnim izborima 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak