Ruski umjetnik zakucao svoje genitalije na Crvenom trgu

Radiosarajevo.ba
Ruski umjetnik zakucao svoje genitalije na Crvenom trgu

Ruski umjetnik Pjotr Pavlenski izveo je danas performans protesta na Crvenom trgu u Moskvi gdje je, potpuno nag, na pločniku ispred Kremlja svoje genitalije ekserom zakucao za asfalt, piše Blic.rs.

Petrovski se razgolitio ispred Lenjinovog mauzoleja gdje se bukvalno prikovao za asfalt, dok su užasnuti prolaznici posmatrali prizor.

Na mjesto ekscentričnog protesta ubrzo su došle policija i Hitna pomoć, koje su umjetnika najprije odvele u bolnicu, a potom i u policijsku stanicu.

Meta umjetnikovog protesta je, kako je sam izjavio, apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu". 

Ovo nije prvi put da je Petrovski pribjegao ekstremnim mjerama protesta. On je privukao pažnju javnosti pošto je nakon hapšenja članica benda Pussy Riot sebi javno zašio usta, dok je drugom prilikom uhapšen kad se ispred zgrade vlade u Sankt Peterburgu, nag obmotao bodljikavom žicom.

Danas je u Rusiji održana svečanost kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova odalo počast pripadnicima policijskih redova. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak