Rusija zabranjuje psovke na internetu

Radiosarajevo.ba
Rusija zabranjuje psovke na internetu

Grupa ruskih zvaničnika planira pokrenuti inicijativu kako bi se zabranile psovke na društvenim mrežama i forumima u toj zemlji, javlja Anadolija.

Iako sadašnji ruski zakon o zaštiti djece već predviđa određene cenzure, mogući amandman omogućio bi da se na crnu listu stave svi internet portali koji dozvoljavaju uvredljive riječi.

List Pravda piše da će internet portalima biti omogućeno u roku od 24 sata da sve psovke uklone, ili će se suočiti sa sankcijama ili čak i gašenjem.

"Za neke ljude internet je značajan dio njihovih života. Zato je došlo vrijeme da se predlažu i usvajaju takvi amandmani i u našoj zemlji", rekao je Sergej Smirnov iz Regionalne advokatske komore u Moskvi.

On naglašava da vrlo često rječnik koji se koristi na internetu i forumima negativno utiče na odgoj djece.

"Uvredljivi rječnik na internetu često vrijeđa djecu i odrasle. Zabrana njegove upotrebe nije kršenje ljudskih prava, nego korak ka civilizovanijem i kulturnijem načinu života. Ako ne koristimo psovke u stvarnom životu, zašto bismo to činili na internetu", pita se Smirnov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak