Rusija: Zabrana doniranja organa gay osobama

Radiosarajevo.ba
Rusija: Zabrana doniranja organa gay osobama

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim osobama. 

Rusija bi uskoro mogla ponovno uvesti zabranu doniranja organa homoseksualnim osobama, ali bi im zato mogla osigurati besplatne tretmane za "preobraćanje na heteroseksualnost", izjavio je zastupnik u Dumi, Mikhail Degtyarev, a prenosi RT.

"Predložit ćemo uvođenje amandmana kojim bi se homoseksualnost vratila na listu kontraindikacija za donacije krvi i organa", kazao je Degtyarev, dodavši kako ovaj potez uopšte ne smatra diskriminatornim jer je, prema njegovim riječima, 65 posto svih oboljelih od AIDS-a homoseksualne orijentacije.

Liječenje od homoseksualnosti

Kako bi "pomogli" osobama homoseksulane orijentacije dodao je da se radi na omogućavanju besplatna savjetovanja s psiholozima koje bi im trebala omogućiti "povratak normalnom životu i povratak heteroseksualnoj orijentaciji".

Rusija uvodi 'liječenje homoseksualnosti' i oduzima djecu gay roditeljima

Zabrana doniranja krvi i organa postojala je i ranije u Rusiji, ali je ukinuta prije mnogo godina. Hoće li godinama kasnije ponovno biti uvedena, odlučit će Duma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak