Rusija: Homoseksualcima zabranjeno davanje krvi

Radiosarajevo.ba
Rusija: Homoseksualcima zabranjeno davanje krvi

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Nakon donošenja kontroverznog anti-gay zakona, zakonodavne vlasti Rusije žele vratiti regulativu koja se odnosila na zabranu dobrovoljnog davanja krvi homoseksualaca, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Ruske vlasti smatraju da bi takva zabrana doprinijela borbi protiv širenja virusa HIV, iako stručnjaci tvrde da se većina infekcija dogodi i zbog prljavih igala ili heteroseksualnog odnosa.

Ovaj zakon u Rusiji je ukinut prije nekoliko godina, ali slične zabrane još uvijek su na snazi u mnogim drugim državama, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Međutim, američke vlasti nedavno su tražile da se ukine ovaj 'konzervativni i zastarjeli' zakon, uz obrazloženje da su svi građani te zemlje jednaki pred zakonom.

Osim zabrane davanja krvi, pojedini ruski parlamentarci tvrde da se razmatra da se homoseksualcima spremi i besplatna 'terapija preobraćenja', kako bi im se, kako navode ruski mediji, 'omogućilo da se vrate normalnom životu i postanu heteroseksualci'.

Rusija uvodi 'liječenje' homoseksualnosti i oduzima djecu gay roditeljima?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak