Rusija: 11 godina sibirskog logora za vođu sekte

Radiosarajevo.ba
Rusija: 11 godina sibirskog logora za vođu sekte

Vođa jedne ruske sekte osuđen je u četvrtak u Sibiru na 11 godina zatvora za silovanje i trgovinu drogom, saopćile su vlasti.

Vođa sekte Ashram Shambala Konstantin Rudnev, Rus od četrdesetak godina, koji je svoje sljedbenike uveo u drogu i seksualne orgije, "osuđen je na 11 godina zatvora u logoru sa strogim režimom", navodi se u presudi jednog suda u Novosibirsku.

Onaj koji se predstavljao kao "vanzemaljac sa Sirijusa" optužen je za silovanje, trgovinu drogom i osnivanje organizacije koja je nanijela štetu građanskim pravima.

Krajem 1990, sekta je imala više od 10.000 sljedbenika. Imala je ogranke u 18 ruskih regija, među kojim su Moskva i Sankt Peterburg. Pokušaji da se Rudnevu sudi 1999, 2004 i 2008. godine propali su jer njegovi sljedbenici nisu htjeli da svjedoče protiv svoga gurua, javlja novinska agencija Fena.

Rudnev je konačno uhapšen 2010. u jednoj kući, u društvu sa 38 sljedbenika, među kojima je bilo djevojaka za kojim su tragale njihove porodice. Sudilo mu se iza zatvorenih vrata od jula 2011.

"Većina sljedbenika bile su mlade žene od 18 do 40 godina koje su imale problema u svom privatnom životu ili s roditeljima", naglasila je zvaničnica lokalnog istražnog odbora Marina Kinjalova za televiziju NTV i nastavila: "Temelj njegove doktrine je bila negacija tradicionalnih vrijednosti i moralnih normi. Posebno je naglašavao negativnu ulogu majke kao prvog izvora svih zala.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak