Rusi i Južnokoreanci žele klonirati mamuta

Radiosarajevo.ba
Rusi i Južnokoreanci žele klonirati mamuta

Ruski i južnokorejski naučnici potpisali su sporazum o zajedničkom istraživanju radi kloniranja mamuta, vrste nestale sa Zemlje prije 10.000 godina.

Sporazum su potpisali Vasilij Vasiljev, pomoćnik rektora Univerziteta Republike Sahe, te jedan od pionira kloniranja, kontroverzni južnokorejski naučnik Hwang Woo-Suk iz Zaklade za istraživanje biotehnologije Sooam.

Hwang Woo-Suk, kako je objavila novinska agencija Fena, priznati je tvorac prvog kloniranog psa nazvana Snuppy 2005. On je međutim godinu dana kasnije "izbačen" iz naučne zajednice pošto je utvrđeno da je lažirao istraživanja matičnih stanica.

Naučnici žele klonirati mamuta nakon što su ostaci tih velikih biljoždera nestalih prije više milenijuma s površine Zemlje pronađeni u sibirskom permafrostu; najpoznatiji od njih jesu ostaci mlade ženke mamuta, omiljeni u naučnoj zajednici koja ju je imenovala Ljuba.

Zaklada Sooam počet će svoja istraživanja ove godine pošto Rusi pošalju uzorke pronađena mamuta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak