Rudnik i muzej soli

Radiosarajevo.ba
Rudnik i muzej soli


Rudnik soli Wieliczka (Krakow,Poljska) jedan je od najstarijih rudnika na svijetu, a njegova eksploatacija je trajala gotovo 900 godina. U njemu danas moŽete pogledati prikaz života rudara i njihovog teškog rada u podzemlju Poljske. Danas je to popularno turističko odredište, a zanimljivost lokacije privlači ljude iz svih krajeva svijeta.

Leži na devet nivoa, ima oko 3000 podzemnih prostorija, tuneli su duži od 300 km, a sve se nalazi na dubini do 327 m. U srednjem vijeku predstavljao je najveće i najprofitabilnije postrojenje u Evropi.

Prema legendi, kćer mađarskog kralja Bele IV bila je zaručena za poljskog  grofa. Nakon što je bacila svoj zaručnički prsten u otvor rudnika, na putu za Krakow, naredila je da se iskopa bunar. Umjesto vode otkrivena je sol, a u prvom grumenu soli koji su izvadili, nalazio se prsten. Postoje dokazi da su iskopavanja počela čak 4000 godina p.n.e. ali je korist od toga došla tek u 11. stoljeću. Nakon što je Miocensko more presušilo,ostale su naslage soli.

Put kroz hodnike ostavlja dojam da je vrijeme stalo. Ispred svake značajnije podzemne komore, postavljena je statua određene historijski značajne osobe, isklesana u kamenoj soli. Mogu se primijetiti različiti stilovi podupiranja svoda.

Spuštajući se kroz nivoe, slijedi nešto fascinantno, katedrala  Sv. Kinge (1896). Nalazi se na stotinjak metara ispod zemlje i veličine je prosječne katedrale. Prizor jednostavno oduzima dah. Oltari, lusteri, kipovi i skulpture, napravljene su od soli.  Unutar rudnika postoji i nekoliko malih jezera, a slanost je oko 30%. Postoje prolazi kroz koje se ide čamcima.

Danas se rudnik koristi i za liječenje plućnih bolesti, astme i sl. Kombinacija konstantne temperature od 15 i koncentracije soli, navodno je ljekovita. Zahvaljujući jedinstvenoj prostornoj akustici, slušanje muzike na ovom mjestu neopisivo je iskustvo. Poznato je da su se tu održavali koncerti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak