Roze cipele jednog dječaka uzburkale javnost

Radiosarajevo.ba
Roze cipele jednog dječaka uzburkale javnost

Fotografija dječaka koji je na prvi dan škole obuo roze cipelice izazvala je burne reakcije u američkoj javnosti.

Petogodišnji Sam završio je na Facebook stranici Have a Gay Day na kojoj je njegova sestra objavila "spornu" fotografiju i napisala:

"Jučer je moja majka objavila na svom Facebooku fotografiju malog brata Sama u rozim cipelicama koje je sâm odabrao za prvi dan škole. Dok su bili u dućanu, objasnila mu je da su te cipelice za djevojčice, a ne dječake. Tad joj je Sam rekao da ga to uopšte ne zanima jer i 'Nindže mogu nositi roze cipele'".



Majka je nakon toga dobila 20 komentara na Facebooku, od različitih ljudi, koji su uglavnom pisali kako je to 'pogrešno' i kako će ga to 'obilježiti u društvu', a najbolji komentar bio je od naše tetke koja je rekla da će 'zbog ovoga postati gej'."

Samova sestra potom je objasnila da dječak nije želio baš te cipele zato što su roze, nego zato što imaju "zebrin uzorak", a zebra je njegova najdraža životinja.

Otkako je fotografija objavljena, prikupila je preko 140.000 lajkova i podijeljena je preko 19.000 puta.
Pobunili se i blogeri

U međuvremenu, fotografija je izazvala burne reakcije blogerice Mary Fischer koja se žestoko usprotivila Samovoj majci, kazavši kako "ona nikad ne bi dopustila svom sinu da obuče roze cipelice jer bi ga to pretvorilo u metu nasilnika, s obzirom na to da većina ljudi rozo povezuje s djevojčicama”.

Nastavila je u istom tonu. "Da, razumijem cijelu priču oko toga da bismo 'trebali pustiti djeci da se izražavaju kako žele' i prva ću reći ovoj majci kako je dobro što je djetetu dopustila da obuje roze cipelice na prvi dan škole. Ipak, kad bi to bio moj sin, mislim da ne bi izdržao ni pet minuta u školskom autobusu od neugodnih komentara poput 'obučen si kao curica', 'rozo je za cure', 'tako si gej', i slično."

Zaključila je svoj komentar napisavši kako je "bullying sam po sebi loš i ne treba dodatno privlačiti nepotrebnu pažnju".

Čini se da su svi zaboravili da je rozo - samo boja, jednako kao i plavo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak