Rođena sedammilijardita stanovnica zemlje

Radiosarajevo.ba
Rođena sedammilijardita stanovnica zemlje

U Aziji, gdje živi dvije trećine svjetskog stanovništva, danas je rođen sedammilijarditi stanovnik planete.

Djevojčica Danika Mej Kamačo, teška 2,5 kilograma, rođena je u Manili.         Roditeljima djevojčice, Florantu Kamoču i Kamili Dalura čestitali su zvaničnici UN.

Ovom prilikom zvaničnici UN su donijeli malu tortu, Danika je dobila stipendiju za obrazovanje, dok su roditelji dobili novac kojim će moći da otvore prodavnicu.

"Svijet i njegovih sedam milijardi stanovnika formiraju zajedno kompleks tendencija i paradoksa, ali je porast stanovništva izuzetno bitan", izjavila je Ugoči Danijels, predstavnik Fonda UN za stanovništvo (UNFPA) na Filipinima.

Prema podacima UNFPA, Filipini su 12. najnaseljenija država svijeta sa 94,9 miliona stanovnika, od kojih je 54 odsto mlađe od 25 godina.

U Indiji je jedna humanitarna organizacija danas saopštila da je jedna djevojčica rođena u državi Urat Pradeš postala sedammilijarditi stanovnik planete.

Organizacija Plejn internešnel, sa sjedištem u Britaniji, saopštila je da je Nargis rođena u 7.20 časova po lokalnom vremenu.

Ova organizacija je pratila sedam žena kojima je porođaj bio planiran za danas i odabrala državu Utar Pradeš zbog visoke stope nataliteta u ovoj državi i zbog procjena UN da sedam milijarditi stanovnik treba da bude rođen u ovoj državi.

Indija je sa 1, 2 milijarde stanovnika druga u svijetu i 2025. godine trebalo bi da pretekne Kinu, navodi američka kancelarija za popis.

Prema podacima UN iz 2009. godine, Indijke imaju u prosjeku po 2,7 djeteta, a u državi Utar Pradeš prosjek je 3,8 djece po ženi.

U Aziji ukupno živi 4,2 milijardi stanovnika, a 2052. trebalo bi da taj broj bude veći od 5,2 milijardi.

Prije 2.000 godina svjetsko stanovništvo brojalo je oko 300 miliona ljudi, dok je oko 1.800. taj broj iznosio milijardu.

Svake godine Zemlja dobije oko 80 miliona novih stanovnika, što je broj ljudi koji žive u Njemačkoj, Vijetnamu ili Etiopiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak