Riba na tanjiru ključna za zdravo starenje

Radiosarajevo.ba
Riba na tanjiru ključna za zdravo starenje

Redovno konzumiranje ribe neophodno je za aktivan život starijih ljudi, upozoravaju naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje i ishranu u Japanu, prenosi Tanjug.

Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 posto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sljedećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini, potvrdila je studija sprovedena na 1.000 ljudi, piše Daily Mail.

Riba izgrađuje mišiće i smanjuje rizik od povreda, ali s godinama tijelo teže apsorbira ribu pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.

Osim toga, riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju bol od artritisa i odlična su prevencija za demenciju.

Veći unos visokokvalitetnih proteina kojima riba obiluje neophodna je za normalno funkcioniranje starijih ljudi.

Psihičko i fizičko propadanje koje dolazi s godinama veliki je teret za ekonomski sistem, bolnice i staračke domove, ali i ljude, pa je zadatak svake zemlje da osigura zdraviji i kvalitetniji život starijih, istakli su istraživači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak