Rezultati 60 godina duge potrage za G-tačkom

Radiosarajevo.ba
Rezultati 60 godina duge potrage za G-tačkom

Kontroverze oko postojanja G-tačke opet se zahuktavaju. Ili naučnici koriste krive metode i tehnologije u lovu na misteriozno 'dugme' za aktiviranje vrhunskog užitka, ili ta tačka jednostavno ne postoji, kako tvrdi novo istraživanje, prenosi net.hr.

'Objektivne mjere nisu uspjele ponuditi čvrst i pouzdan dokaz postojanja anatomskog mjesta koje bi bilo povezano s čuvenom G-tačkom', tvrdi doktor Amichai Kilchevsky, urološki hirurg s Yalea, u novom izdanju lista Journal of Sexual Medicine. 

Kilchevsky i njegov tim su, u potrazi za dokazom, pretražili svu medicinsku literaturu, sve što su mogli naći od 1950. i 2011. godine, iscrpno analizirajući sva klinička istraživanja – i nisu pronašli ništa. 

Priznaju da određeni broj žena tvrdi da postoji područje u distalnom predjelu vaginalnog zida, koji stimulacijom dovodi do orgazma. Moguće je, kaže Kilchevsky, da još nije otkriven pravi alat za istraživanje, iako se to čini malo vjerovatnim, s obzirom na činjenicu da se već pokušalo sa svime od magnatske rezonance do prstiju. 

Samo produžetak klitorisa

'Smatram da je G-tačka samo produžetak klitorisa na unutarnjoj strani vagine, analogno korijenu muškog penisa', kaže Kilchevsky. Anatomski, klitoris izgleda kao sniježni brijeg, tako da se vidi samo njegov manji dio, dok ostatak ulazi u vaginu. 

Njegov argument podupire i istraživanje iz 2010. godine, u kojoj se otkrilo da se klitoris tokom odnosa spušta, tako da bude bliži vaginalnom zidu. Pritiskom na zid može se indirektno stimulirati klitoris, i tako dovesti do vrhunca. 

Istraživanje otkriva i da većina žena vjeruje da postoji G-tačka, no da je ne mogu locirati. 

Doktor Kilchevsky kaže kako se nada da će njihova otkrića skinuti pritisak sa žena koje teško postižu orgazam. 'Pouzdano izvješće i anegdote o postojanju ovog vrlo osjetljivog područja...zahtijevaju daljnja razmatranja', poručili su naučnici. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak