Recept koji će vas riješiti ovisnosti o pekari

Radiosarajevo.ba
Recept koji će vas riješiti ovisnosti o pekari

Odlasci u pekaru ili posezanje za slatkim zalogajima koji tijelu odluzimaju energiju i stvaraju još veći prividni osjećaj gladi navike su brojnih tokom radnog vremena.

Pomoć pri odvikavanju od loših ugljikohidrata i šećera su energetske pločice, mali zalogaji prepuni hranjivih sastojaka koje možete jesti za doručak ili međuobrok i vrlo brzo ih sami pripremiti kod kuće.

Energetske pločice koje obiluju zdravim žitaricama i voćem izvrsno su rješenje za sve koji ne pronalaze vremena za doručak i kvalitetan međuobrok. Sami ih možete napraviti kod kuće od suhog voća koje vam je pri ruci i žitarice koja spada u deset supernamirnica svijeta - amarantha.

Amaranth obiluje bjelančevinama, a jedno zrno sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice. Hranjiva vrijednost i obilje vitamina i minerala tijelo će opskrbiti energijom, i produžiti osjećaj sitosti. A najvažnije je da su pločice definitivno bolji izbor od odlaska u pekaru i za njima možete posegnuti kad god osjetite glad.

Recept za žitne pločice:

3 kašike meda
1/3 banane
4 kašike amaranth sjemenki
1 kašika brusnica
1 kašika grožđica
1 kašika grubo mljevenih lanenih sjemenki
1 kašika grubo rezenih oraha

U posudu stavite med, dodajte usitnjenu bananu, brusnice, grožđice, lanene sjemenke, nasjeckane orahe i predhodno 'na teflonskoj tavi' iskokičane, amaranth sjemenke.

Sve zajedno dobro pomiješajte i prebacite u manju tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Stavite u rernu na 100 stepeni od 15-20 minuta da se smjesa prosuši. Izvadite i ostavite da se smjesa ohladi. Nakon toga je možete rezati na pločice, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak