Recept dana: Palačinke od heljde sa sirom i gljivama

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Palačinke od heljde sa sirom i gljivama

Sezona je gljiva, pa zašto ne biste isprobali novi recept u kojem možete koristiti vrganje, lisičarke, šampinjone? Palačinke od heljde zdraviji su, a jednako ukusan izbor palačinki, a mi vam donosimo recept za palačinke od heljde s nadjevom od ovčijeg sira i gljiva.

Heljdino brašno ne sadrži gluten, a bogato je biljnim vlaknima i proteinima, kao i esencijalnim aminokiselinama. Sadrži obilje minerala, magnezija, kalija, kalcija, magnezija i željeza, a u njegovom su sastavu i flavonoidi koji štite ćelije od upalnih procesa i oštećenja. Lako probavljiva heljda zbog svog je vrijednog sastava sve popularnija u savremenoj kuhinji.

Palačinke s gljivama i sirom

Za palačinke: 2 jajeta, prstohvat soli, 20 dkg heljdinog brašna, 20  dkg bijelog brašna, kisela voda, malo ulja. Umutiti sve sastojke u smjesu bez grudvica i peći palačinke s obje strane.

Nadjev od gljiva: crni luk, bijeli luk, gljive po želji: vrganji, šampinjoni, lisičarke, bukovače, sol. Prepržiti luk i gljive na malo maslinovog ulja i posoliti, dinstati dok sve ne omekša i dok tečnost u potpunosti ne ispari. Posuti svježim peršunom nakon što gotove gljive skinete sa vatre.

Puniti ispečene palačinke gljivama i posuti naribanim ovčjim sirom, a po želji i ako se ne plašite dodatnih kalorija - zapeći u rerni posute sirom i bešamel umakom.

Preostaje vam još samo da - uživate!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak