Recept dana: Njegovo veličanstvo bulgur

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Njegovo veličanstvo bulgur

Bulgur je kuhana, sušena i na posljetku lomljena pšenica, čiji način dobijanja seže daleko u prošlost Mediterana. U kuhinjama Bliskog istoka, bulgur je sastavni dio trpeze već hiljadama godina, a budući da je zdrav i iznimno jednostavan za pripremu, nema nikakvog razloga da ga i vi ne uvrstite u svoj jelovnik.

Ima najvišu proteinsku vrijednost od svih žitarica, bogat je kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, tiaminom, riboflavinom i vitaminom B6, a obilje vlakana koje sadrži čini ga blagotvornim za probavu. Zbog svojih kvalitetnih sastojaka, odlična je zamjena za rižu i tjesteninu, a redovnom konzumacijom svom organizmu pomažete u prevenciji dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Ova cjelovita žitarica bogatog, orašastog okusa može se pripremati isto kao i riža, dodavati salatama i servirati kao prilog ili glavno jelo, a mi vam za danas donosimo jednostavan recept za bulgur s povrćem - zdrav obrok gotov za samo 20-ak minuta.

Bulgur s povrćem

Sastojci: 150 grama bulgura, 1 luk, 2 mrkve, 2 tikvice, vezica peršuna, ulje, so, biber, parmezan po želji. Priprema: isjeckani luk i mrkvu dinstati nekoliko minuta na laganoj vatri, dodati nasjeckane tikvice, a potom povrće preliti s pola litra vruće vode. Dodati bulgur i kuhati petnaestak minuta, dok ne omekša i ne dobije željenu teksturu.

Baš kao i rižoto, bulguru na kraju možete dodati nasjeckani peršun, a pri posluživanju posuti ribanim parmezanom. Poslužite uz salatu i uživajte u svom zdravom obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak