Razorne oluje će se obrušiti i na Evropu

Radiosarajevo.ba
Razorne oluje će se obrušiti i na Evropu


Razorne superoluje, kakve smo navikli gledati većinom na području SAD-a, uskoro bi mogle pogoditi i Evropu, piše New Scientist, javlja Index. Iako se uragani, poput Sandy koji je prošle godine poharao istočnu obalu SAD-a, formiraju u tropskom dijelu zapadnog Pacifika te se kreću sjeverozapadno prema SAD-u, u budućnosti bi mogli svjedočiti slučajevima sličnih pojava i u Evropi.

Kako bi simulirali kretanje budućih uragana i superoluja, naučnici sa Holandskog kraljevskog instituta za meteorologiju napravili su detaljan klimatski model za razdoblje od 2094. do 2098. godine. Njihovo istraživanje pokazalo je da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog okeana jer se to područje ozbiljno zagrijalo pa će imati dovoljno topline i vlage koja im daje snagu. Kao rezultat toga, superoluje bi se u budućnosti mogle, umjesto prema SAD-u, okrenuti prema Evropi.

Nakon što napuste tropsko područje u kojem nastaju, oluje će oslabjeti, ali u dodiru s hladnijim zrakom nad Evropom pretvorit će se u hibridne oluje, poput uragana Sandy, koji je prošle godine u SAD-u uzeo brojne živote i izazvao veliku materijalnu štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak