Rasipamo novac na vitamine, preparati ne mogu spriječiti bolesti

Radiosarajevo.ba
Rasipamo novac na vitamine, preparati ne mogu spriječiti bolesti

Naučnici tvrde kako konzumiranje vitaminskih tableta ne sprječava bolesti poput raka, srčanih oboljenja i demencije, javlja Anadolu Agency. 

Studija naučnika sa Warwick Univerziteta i Medicinskog fakulteta Univerziiteta Johns Hopkins pokazala je da vitamini u obliku tableta koje konzumiramo nemaju nikakvog uticaja na sprječavanje teških oboljenja srca, demencije i kancera. 

U istraživanju je učestvovala grupa koja je nakon peživljenog srčanog udara šest sedmica konzumirala vitaminske tablete, i druga grupa oboljelih koja u tom periodu nije konzumirala te tablete. Rezultati obje grupe su bili isti, a stanje onih koji su konzmirali vitaminske tablete nije bilo ništa bolje. 

Studija je obuhvatila hiljade učesnika koji su tokom 12 godina konzumirali vitaminske tablete, a rezultati su pokazali da se njihove kognitivne sposobnosti nisu razlikovale od rezultata druge grupe koja nije konzumirala vitaminske preparate.  

Zaključak naučnika jeste da mi samo rasipamo naše novce trošeći ih na razne tablete od kojih nemamo nikakve koristi. Umjesto toga naučnici preporučuju da te novce utrošimo na svježe voće i povrće sa kojima ćemo zadovoljiti naše potrebe za vitaminima i mineralima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak