Rapsodija od čokolade i kokosa ili Ajlina torta (RECEPT)

Radiosarajevo.ba
Rapsodija od čokolade i kokosa ili Ajlina torta (RECEPT)

Ova jednostavna i ne previše slatka torta nikoga neće ostaviti ravnodušnim svojim idealnim spojem kokosa i čokolade. Važno je istaknuti da torta nije mnogo skupa!   

Od sastojaka vam treba: 

  • 5 jaja, 
  • 8 punih kašika šećera, 
  • 3 pakovanja vanilin šećera, 
  • 250 g kiselog vrhnja ili mladog neslanog sira 
  • 120 g maslaca 
  • 150 g kokosa
  • 4 ravne kašike brašna 

Za preljev je potrebno: 

  • 200 g mliječne čokolade
  • 10 g maslaca 
  • 2-3 kašike mlijeka
  • 1 žumanjce 

Bjelanjca umutite s malo soli u čvrst snijeg. Maslac na sobnoj temperaturi pomiješajte sa žumanjcima, šećerom i vanilin šećerom, te dobro umutite. Dodajte kiselo vrhnje ili mladi sir. Nakon toga u ovu smjesu dodajte kokos te potom i brašno. Na kraju ovu masu spojite s bjelanjcima, laganim pokretima, kako bi tijesto ostalo vazdušasto.  

Tepsiju (najbolje okruglog oblika) obložite papirom za pečenje i malo pomastite. Smjesu pecite 25 do 20 minuta u pećnici koja je prethodno ugrijana na 180 stepeni. Nakon što ste tortu izvadili iz pećnice ostavite je da se ohladi i potom smjestite u frižider da prenoći na hladnom. 
 
Hladnu tortu premažite glazurom od čokolade koju dobijete na sljedeći način: 200 g mliječne čokolade lagano istopite na pari i dodajte kockicu maslaca. Razblažite s malo mlijeka i potom dodajte jedno žumanjce.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak