Rapsodija od čokolade i kokosa ili Ajlina torta (RECEPT)
Ova jednostavna i ne previše slatka torta nikoga neće ostaviti ravnodušnim svojim idealnim spojem kokosa i čokolade. Važno je istaknuti da torta nije mnogo skupa!
Od sastojaka vam treba:
- 5 jaja,
- 8 punih kašika šećera,
- 3 pakovanja vanilin šećera,
- 250 g kiselog vrhnja ili mladog neslanog sira
- 120 g maslaca
- 150 g kokosa
- 4 ravne kašike brašna
Za preljev je potrebno:
- 200 g mliječne čokolade
- 10 g maslaca
- 2-3 kašike mlijeka
- 1 žumanjce
Bjelanjca umutite s malo soli u čvrst snijeg. Maslac na sobnoj temperaturi pomiješajte sa žumanjcima, šećerom i vanilin šećerom, te dobro umutite. Dodajte kiselo vrhnje ili mladi sir. Nakon toga u ovu smjesu dodajte kokos te potom i brašno. Na kraju ovu masu spojite s bjelanjcima, laganim pokretima, kako bi tijesto ostalo vazdušasto.
Tepsiju (najbolje okruglog oblika) obložite papirom za pečenje i malo pomastite. Smjesu pecite 25 do 20 minuta u pećnici koja je prethodno ugrijana na 180 stepeni. Nakon što ste tortu izvadili iz pećnice ostavite je da se ohladi i potom smjestite u frižider da prenoći na hladnom.
Hladnu tortu premažite glazurom od čokolade koju dobijete na sljedeći način: 200 g mliječne čokolade lagano istopite na pari i dodajte kockicu maslaca. Razblažite s malo mlijeka i potom dodajte jedno žumanjce.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.