'Rak grla sam dobio zbog oralnog seksa'

Radiosarajevo.ba
'Rak grla sam dobio zbog oralnog seksa'


U otvorenom intervjuu o svojoj bolesti koji je dao za britanski Guardian, Michael Douglas je izjavio da je rak grla dobio zbog oralnog seksa, a ne zbog pušenja ili alkohola. Douglas je objasnio da je njegova bolest bila izazvana HPV-om tj. humanim papiloma virusom.

''Bez želje da idem u detalje, vrsta raka koju sam imao izazvana je HPV-om koji se dobija kunilingsom'', objasnio je 68-godišnji glumac.

On priznaje da je prvo pomislio da je rak dobio od stresa usljed problema koje njegov sin Cameron ima sa zakonom i drogama.

''Mislio sam da je stres zbog toga što mi je sin u zatvoru bio okidač za nastanak bolesti, ali zapravo je sekusalno prenosiva bolest izazvala rak'', kazao je Douglas.

Stručnjaci iz američke Fondacije za oralni kancer kažu da vrsta HPV-a, poznata kao HPV 16, izaziva oralni kancerom koji se javlja se u zadnjim dijelovima usta i grla. 

Douglas se borio sa rakom od augusta 2010. do januara 2011. i priznao je da je u jednom trenutku pomislio da će umrijeti. Međutim, sve prošlo dobro i on je zdrav više od dvije godine, te svakih šest mjeseci ide na kontrole.

''Kada je o ovoj vrsti raka riječ, u 95 odsto slučajeva on se ne vraća'', objašnjava glumac.

On ističe da nikad neće zaboraviti izraz na doktorovom licu kada mu je rekao da u korezu jezika ima tumor veličine oraha i da treba da ide na biopsiju. Iako je devet mjeseci prije dijagnoze Michael imao problem sa zuboboljama i drugim oralnim infekcijama, mnogi specijalisti nisu vidjeli tumor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak