Putna apoteka: Stručnjaci ove stvari smatraju neophodnim na putovanju

0
Radiosarajevo.ba
Putna apoteka: Stručnjaci ove stvari smatraju neophodnim na putovanju

Vrijeme je putovanja i godišnjih odmora. U toku putovanja nerijetko se dešavaju manji zdravstveni problemi uslijed promjene klime i sredine, a koji zapravo mogu da nam pokvare cijelo ljetovanje.

Da bi izbjegli moguće komplikacije i osigurali bezbrižan odmor ne smijemo zaboraviti putnu apoteku, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Šta treba da sadrži putna apoteka?

Putna apoteka treba da sadrži neophodne proizvode za otklanjanje najčešćih simptoma koji se mogu pojaviti u toku putovanja.

Na vidjelo izašli svi detalji ubistva Saše Kulišića u BiH: U zločinu učestvovala i maloljetna kćerka

Bitno je da lijekovi koji se nalaze u putničkoj apoteci budu u svom originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i da su u važećem roku trajanja. Da bi spriječili mučninu u putu i početak odmora učinili ugodnim potrebno je imati lijek protiv mučnine i na vrijeme ga popiti. Lijekove mogu da koriste i djeca. Preporuka je upotreba u prilagođenoj dozi pola sata prije polaska na put, navodi magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Ljetovanje često podrazumijeva promjenu klime, hrana je drugačija ili koristimo lokalnu vodu iz česme za piće. Sve to može dovesti do stomačnih komplikacija kao što su dijareja i zatvor. Poželjno je na put ponijeti probiotik koji će olakšati obnavljanje crijevne flore. Preporuka je upotreba probiotika i prije samog putovanja da bi se spriječila putna dijareja.

Također je preporuka upotreba aktivnog uglja kao i sredstava za rehidrataciju kako bi se mogla izvršiti nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. Potrebno je voditi računa o higijeni ruku, hrane i pića. Koristiti flaširanu vodu po mogućnosti iz staklenih boca. Konsultovati ljekara prije primjene bilo kakvih lijekova kod djece ukoliko ne dođe do zaustavljanja dijareje opštim metodama liječenja. U slučaju alergijske reakcije neophodno  je da putna apoteka sadrži antihistaminik.

Ono što čini sadržaj svake putničke apoteke predstavljaju analgetici lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to  paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle. Za provjeru regulacije tjelesne temperature toplomjer je nezaobilazan sastojak putne apoteke. Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos koje smanjuju otok sluznice kao i pastile za grlo koje ublažavaju bolove u grlu neizostavni su dio putne apoteke.

"U slučaju uboda insekta poželjno je imati gelove za ublažavanje svrbeža i iritacije. Nakon uboda insekata dešavaju se kožno alergijske reakcije  čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom tako da je u sastavu putne apoteke poželjno imati oralne odnosno lokalne antihistaminike. Promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije pa je dobro pri ruci imati i antibiotsku mast", ističe Baručija.

Iz INZ-a napominju da se u slučaju blagih povreda savjetuje upotreba preparata za ozljedu kože, sredstava za obradu i dezinfekciju rane kao što su antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoji i flasteri, kao i prašak za brzo zarastanje rane.

Izloženost suncu

Pretjerana izloženost suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože, a u najgorem slučaju do nastanka opeklina. Zaštitu postižemo korištenjem preparata sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) +50 prilagođenom tipu kože i uzrastu kao i nošenjem fotoprotektivne odjeće.

Planirate putovanje avionom? Nudimo nekoliko savjeta kako bi to proteklo ljepše i ugodnije

Generalno je pravilo, kažu stručnjaci, da se ne izlaže sunčevoj svjetlosti u periodu od 10 do 17 sati jer je tada količina UV zraka jako velika kao i pojačana UV radijacija, tako da bi u tom periodu trebalo izbjegavati direktni boravak na suncu. Korištenje zaštitnih faktora omogućava koži da duže bude izložena suncu. Preporuka je svakodnevna i ponavljajuća upotreba krema  najmanje pola sata prije izlaganja suncu, te ponavljati svaka dva sata i nakon svakog kupanja.

Da bismo pomogli koži da se zaštiti od štetnih efekata  nakon izlaganja suncu, neophodno je izabrati efikasnu hidratantnu njegu koja će pružiti olakšanje od osjećaja iritacije i hladnoće. Tokom sunčanja u slučaju da dođe do opekotina potrebno je nanijeti mast za regeneraciju kože.

Putnu apoteku neophodno je čuvati van dohvata djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak