Pussy Riot: Nestala zatočena Nadezhda Tolokonnikova

Radiosarajevo.ba
Pussy Riot: Nestala zatočena Nadezhda Tolokonnikova

Zatvorena članica benda Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikova (23), kako javljaju mediji – nestala je i članovi njene porodice ne znaju gdje je.

Prema navodima, čini se da je Tolokonnikova prebačena vozom 21. oktobra, iz zatvora u ruskoj Mordoviji. Ne postoje zapisi o njenom premještaju, međutim, navodno su je svjedoci vidjeli na liniji za grad Chelyabinsk: ipak, njena krajnja destinacija zasad je svima nepoznata.

“Niko ništa ne zna”, govori njen otac Andrei Tolokonnikov. “Nema dokaza da je živa, ne znamo kakvog je zdravlja, ako je živa. Da li je bolesna? Jesu li je tukli?”

Andrei spekulira da su njegovu kćerku ruski zvaničnici skrili kako bi obeshrabrili demonstracije van zatvora. Nadezhdin suprug, Petya Verzilov, poručuje: “Žele je isključiti iz vanjskog svijeta.”

Vlasti su navodno obećale u roku od deset dana porodici saopćiti gdje se Tolokonnikova nalazi, no to vrijeme je sad isteklo, a oni i dalje nemaju nikakvih informacija.

Isti izvor navodi da je Tolokonnikovoj ranije odbijena molba za ranije puštanje, te da je ona počela štrajk glađu. Podsjećanja radi, ona je uhapšena zbog političkog protesta u Moskvi, nakon što je sa ostalim članicama benda Pussy Riot svirala u moskovskoj katedrali početkom 2012.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak