Punč - omiljeno piće zimskih derneka

Radiosarajevo.ba
Punč - omiljeno piće zimskih derneka

Početkom 17. stoljeća, britanski pomorci i kolonisti putovali su kroz Indiju i naišli na do tada nepoznati napitak - punč (eng. punch). Riječ potiče od hindustanske riječi paantsch koja znači pet, a odnosi se na pet sastojaka od kojih se piće priprema – voda, limeta, šećer, začini i arak (istočnjačko alkoholno piće). S vremenom su arak zamijenili rum i konjak.

Punč je postao popularan u zapadnoj Indiji istovremeno kada su ga otkrili i Britanci. Smatra se da punč izvorno potiče sa Jamajke i mješavina je kiselog (sok od limete), slatkog (grenadina), jakog (rum) i slabog (sok od narandže).

Danas je to piće koje se može pripremiti toplo ili hladno. Sastoji se od vina ili nekog drugog alkoholnog pića uz dodatak vruće vode, mlijeka ili čaja, šećera, limuna i različitih začina. Od alkoholnih pića najčešće se koristi rum, a od voća limeta.

Punč s rumom - grog

Ovaj napitak idealan je da vas zagrije tokom hladnih zimskih dana, a ukoliko planirate neko veće okupljanje - onda je grog idealan izbor. Bitno je samo da imate dosta kvalitetnih začina, budući da su oni najvažniji sastojak groga.

Sastojci:
3 dcl ruskog ili čaja od šumskog voća, 1 dcl ruma, 1 dcl vina, 2 kašike šećera, 1 narandža, 1 limeta, 1 štapić cimeta, 3 klinčića, 1 zvjezdasti anis

Priprema: Prokuhajte vodu, pa u nju stavite vrećicu ruskog čaja, držite je tek  nekoliko minuta i izvadite. U veću staklenu posudu stavite narezanu limetu i narandžu. Dodajte začine i prelijte vrelim čajem i prokuhanim vinom (sve mora biti jako vruće). Zatim ulijte rum, po želji zapalite i kad se plamen ugasi spremno je za degustaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak