Prvi vijećnik sa Downovim sindromom

Radiosarajevo.ba
Prvi vijećnik sa Downovim sindromom

Stephen Green postao je prva osoba sa Downovim sindromom koja se našla na mjestu vijećnika jedne župe u historiji Velike Britanije. Četrdesetsedmogodišnji Green prošle je sedmice izabran u vijeće župe Nuthall u Nottinghamshireu, nakon što se već jednom kandidovao za vijećnika, prije osam godina, prenosi Yahoo.com.

“Želim pomoći ljudima uzajednici u kojoj sam odrastao i živio cijelog svog života. Svjestan sam da su preda mnom brojni izazovi, ali će pomoći podrška u zajednici”, kaže Stephen.

Stephenov otac, Grenville Green, kaže da je ovo ogromno postignuće za njegovog sina.

“Oduševljen sam. Stephen je imao težak život, izgubio je majku sa 28 godina i ovo mu sve nije bilo lako, ali se odlučno borio za svoje mjesto u društvu.”

Liz Silver ispred Društva osoba sa invaliditetom u Nottinghamshireu smatra da je ovo važna vijest za sve ljude s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, jer oni najčešće prožive život u strahu od diskriminacije, neuspjeha i neuklapanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak