Prvi sudar protonskih čestica u LHC-u

Radiosarajevo.ba
Prvi sudar protonskih čestica u LHC-u

Naučnici koji rade na projektu simulacije Velikog praska javili su kako su po prvi put sudarili protonske čestice u LHC-u.

Oduševljeni su brzim napredovanjem eksperimenta, s obzirom da je do sudaranja čestica došlo samo tri dana nakon ponovnog pokretanja LHC-a.

"Ovo je veliko postignuće do kojega smo došli u kratkom vremenu, ali još uvijek imamo puno posla", rekao je Rolf Heuer, direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Podsjetimo, nakon 14-mjesečne pauze zbog kvara na LHC-u, u petak je poslijepodne CERN-ov akcelerator čestica ponovo pokrenut. Prvo testno ubrizgavanje subatomskih čestica započelo je oko 16 sati, a stabilna cirkulacija čestica u LHC-u je postignuta tokom noći te je eksperiment nastavljen. LHC će, ne pođe li i ovog puta nešto po zlu, raditi sljedećih godinu dana.

Nakon prvog pokretanja LHC je, naime, radio svega devet dana, a onda je zbog niza tehničkih poteškoća CERN bio prisiljen prekinuti istraživanje, koje će, tvrde u CERN-u, razotkriti misteriju nastanka svemira. Uređaj čija je izgradnja trajala godinama i koštala oko 9,5 milijardi dolara, smješten je u 27 kilometara dugom tunelom, stotinu metara pod zemljom, ispod francusko-švicarske granice.

Projekat je od samog početka izazvao zabrinutost, budući da su se pojavila neka istraživanja koja su pokazivala da bi simulacija Velikog praska mogla dovesti do stvaranja crne rupe koja će progutati Zemlju, odnosno do "smaka svijeta". Iz CERN-a su odmah odbacili te navode nazvavši ih neutemeljenima.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak