Prvi put van Rima: Papina molitva za poginule afričke imigrante

Radiosarajevo.ba
Prvi put van Rima: Papina molitva za poginule afričke imigrante

Papa Franjo za prvi je pastoralni posjet izvan Rima nakon izbora u martu, odabrao Lampedusu, otok spasa za brojne imigrante iz afričkih zemalja koji bježe od rata i siromaštva. Papa Franjo je ispred otoka Lampedusa bacio u more vijenac žutih i bijelih hrizantema, koje su simbol Vatikana, u znak sjećanja na stotine afričkih imigranata koji su u potrazi za boljim životom poginuli pokušavajući preploviti Sredozemno more.

"Molimo za one koji danas nisu s nama“, kazao je Papa pred grupom nedavno pristiglih imigranata, 166 Afrikanca iz Eritreje. Jedan od njih je Papi kazao da su "svoje zemlje napustili iz dva razloga, ekonomskih i političkih. „Nakon dugih patnji, molimo za pomoć Svetu Stolicu", kazao je imigrant.

Lampedusa, otok 120 kilometara od Tunisa, jedan je od najbližih vrata u Evropu za afričke imigrante koji bježe pred ratnim sukobima i siromaštvom. Imigranti uglavnom dolaze iz Libije i Tunisa, a njihovo mukotrpno putovanje uglavnom je započelo u siromaštvom i sukobima pogođenim područjima Afrike, posebno Somalije i Etiopije, te Bliskog istoka, uglavnom Iraka, Sirije i Afganistana.

Od 1999. kroz Lampedusu je kao tranzitnu stanicu prošlo više od 200.000 imigranata pa je otok, uz grčko-tursku granicu, postao glavni ulaz u Evropsku uniju. Samo u 2011, tokom Arapskog proljeća, na otoku je utočište našlo oko 50.000 imigranta, uglavnom iz Libije i Tunisa. Najčešće pristižu u pretrpanim drvenim čamcima i danima su izloženi suncu, vjetru, kiši i morskim olujama. Domicilno stanovništvo otoka broji tek 6.000 žitelja. Imigranti se obično prebacuju u prihvatne centre u ostalim dijelovima Italije kako bi se Lampedusa, otok od svega 20 kvadratnih kilometara, rasteretila, piše Fena.

Papa će nakon susreta s imigrantima razgovarati i s mještanima otoka koji žive od ribarenja i turizma, a održat će i misu na otvorenom. Kao logističku podršku Papi, jedan je mještanin na raspolaganje stavio svoj stari Fiat kabriolet koji će glumiti "papamobil". Mještane će Papa zamoliti da i dalje nastave primati one kojima je potrebna pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak