Prvenstvo u štednji el. energije

Radiosarajevo.ba
Prvenstvo u štednji el. energije

Zamislite kakve će rezultate dati ekološka akcija u kojoj se tokom dvije sedmice čitav jedan grad takmiči u uštedi električne energije! 

Na žalost, ovako dobre ideje nisu se sjetili neki od ovdašnjih vlastodržaca, već gradske vlasti Beča, u kojem će se od 1. oktobra do 12. novembra održati ova pohvalna akcija.

Organizatori poručuju da bi bečka domaćinstva npr. samo isključivanjem uređaja na standby-funkciji uštedjela 460 GWh, korištenjem novih LED sijalica 470 GWh, a zamjenom starih frižidera za hladnjake s oznakom A+++ 67 GWh godišnje. 

'Prvenstvo u štednji energije' otvara mogućnost svim građanima da tokom dvije sedmice dokumentuju potrošnju električne energije u svojim domaćinstvima. Tokom prve sedmice se mjeri potrošnja struje pri normalnim uslovima, dok je druga sedmica zamišljena kao sedmica štednje. Ona domaćinstva koja potrošnju smanje za 1 kW po danu, odnosno za 7 kW u sedmici, bit će nagrađena vrijednim nagradama kao što su bicikla za gradsku vožnju ili štedljivi električni uređaji.

Na dan registracije učesnika, gradskoj službi za energiju šalje se slika brojila električne energije, a ponovo za sedam i slika finalnog stanja za 14 dana.
Nagrade će se dodjeljivati i u kategoriji najboljih savjeta za uštedu energije.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak