Prve naznake pobjede Jamie Olivera

Radiosarajevo.ba
Prve naznake pobjede Jamie Olivera


Slavni kuhar već godinama provodi programe zdrave ishrane u osnovnim školama po Engleskoj, Irskoj, a najpoznatiji su njegovi američki pokušaji da preobrati djecu sa pizze, hamburgera i Coca-cole na povrće i manje masnu hranu. Nema šta se Jamie Oliveru nije desilo u toku njegovog ličnog rata sa pretilošću među američkom djecom. Mediji su ga ismijavali, a apsolutna uvjerenost svih u njegov neuspjeh sa ovom pošašću dovodila ga je do suza. Radio-voditelj Rod Willis koji ga je ugostio u svojoj emisiji čak mu je mrtav-hladan rekao da smatra da on nema šta da traži u Americi i nije pozvan da mijenja navike njihove djece.

No, jučer objavljeni rezultati iz škola u kojima se provodio Jamiev režim zdrave prehrane za školarce govore da najpoznatiji kuhar na svijetu nije gubitnik u ovoj priči. Analizu stvarnog napretka Jamieve kampanje radila je Asocijacija nastavnika i predavača, a zanimljiv podatak iz rezultata je da je drugačiji režim prehrane najmanje uticao na zdravlje siromašnijih učenika. No, u cjelini, ne samo da je veliki procenat djece prihvatio Jamieva jela nego se smanjio i prosječan broj dana koje su učenici izostajali zbog bolesti.

Oliverova kampanja Feed me better počela je 2004. godine sa njegovim pokušajima da u škole uvede zdravije pripremljenu hranu koja će djeci ipak biti primamljiva. Program se sastojao u edukaciji školskih kuharica, roditelja djece, školske uprave i uključivao je veliki broj ljudi i ogromnu količinu energije svih njih. Nakon gostovanja kod Oprah Winfrey u vezi s ovim programom, američka nacija je počela pažljivije pratiti Jamiev kuharski show, a 100.000 roditelja i drugih pristalica ideje potpisalo je peticiju podrške.

Trud se u mnogim slučajevima već ranije isplatio: primijećen je određen napredak u koncentraciji kod djece, a oni koji boluju od hroničnih bolesti poput astme nisu imali česte tegobe i napade. Ipak, ovo je prva službena potvrda Jamievog uspjeha u školama, koja bi mogla značiti da se i američka praksa školske menze mijenja slično kao i engleska prije par godina: iz opšteg skepticizma prema Jamieu u apsolutno obožavanje.

Prijašnji uobičajeni meni u osnovnim školama širom Amerike sastojao se od hamburgera, prženog krompira, kobasica, pržene ribe i piletine. Jamie je ovu hranu krcatu zasićenim mastima i ugljikohidratima zamijenio jelima od leće i gljiva, pireima od povrća, tortiljama punim povrća i graha i sličnim zdravim kulinarskim čarolijama.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak