Proveo 6 godina misleći da ima HIV

Radiosarajevo.ba
Proveo 6 godina misleći da ima HIV

Nakon što je zbog ljekarske greške proveo šest godina misleći da je zaražen virusom HIV-a, uzročnikom neizlječive bolesti AIDS, Dragiša Zekić iz Srbije uspio je da dobije spor kojim je utvrđena odgovornost Kliničkog centra Srbije za pogrešnu dijagnozu.

Presudom je utvrđeno da je usljed davanja pogrešne dijagnoze tužiocu došlo do pogoršanja njegovog opšteg zdravstvenog stanja, naročito psihičkog, s obzirom da je godinama živio u uvjerenju da je HIV-pozitivan, piše b92.net

Iako su doktori znali da testovi rađeni u Srbiji u to vrijeme nisu bili pouzdani i da ih je neophodno ponoviti kako bi se nesumnjivo utvrdilo prisustvo ovog virusa, i u skladu sa tim odredila adekvatna terapija, Dragiši je ipak saopšteno da boluje od HIV-a. Ovo je umnogome promijenilo njegov život, iako je naknadnim testiranjem utvrđeno da je prvi rezultat bio netačan. 

Od tada, izložen sistematskoj diskriminaciji i socijalnoj izolaciji, Dragiša se bori sa velikom emocionalnom patnjom, bez ikakve podrške sredine. 

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera gdje neupućenost, predrasude i strah od zaraze vode diskriminatornom ponašanju, s obzirom na vladajući stav da su osobe zaražene HIV-om i one koje boluju od AIDS-a 'nemoralne' i nepoželjne u društvu. 

Komitet pravnika za ljudska prava pozdravlja ovakvu odluku suda, kao primjer dobre prakse zbog načina na koji je predmet bio tretiran i očekuje da će odluka uticati na svijest odgovornih, kao i svih zdravstvenih radnika o neophodnosti apsolutnog poštovanja ljekarske etike i stručnog i odgovornog postupanja prema pacijentima kako bi se spriječila diskriminacija i zaštitila osnovna ljudska prava.

A kakva je situacija u našoj zemlji kada je u pitanju stigmatizacija HIV-pozitivnih osoba, čitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak